Kacang Sira Marvellous

Kelebihan Susu Kambing

Kelebihan Susu Kambing:

Paling hampir dengan susu ibu(minuman terbaik di dunia selepas susu ibu).
Para Nabi meminum susu kambing dan membela kambing (membela dan meminum susu kambing adalah sunnah).
Tiada dijangkiti penyakit kambing gila (yang ada penyakit lembu gila...).
Kurang dijangkiti penyakit kuku dan mulut berbanding lembu.
Kambing mempunyai sistem pertahanan tubuh yang kuat.
Kambing betina beranak 2 kali setahun,1 hingga 4 ekor berbanding lembu setahun sekali dan hanya seekor.
Lembu hanya mempunyai nafsu mengawan sekali dalam satu tahun berbanding kambing, setiap hari.
Susu kambing lebih mudah dihadam. Hanya memerlukan 20 minit berbanding susu lembu memerlukan 2 jam.


Kajian Susu Kambing:

Kajian yang dilakukan mendapati susu kambing dapat membantu merawat dan mencegah penyakit-penyakit seperti:-

Demam Kuning (Jaundice)
Gastrik
Migrain
Masalah darah tinggi
Masalah penyakit kulit
Insomnia (sukar tidur)
Senggugut
Lelah (asma)
Buah pinggang
Lemah Tulang (Osteoporosis)
Ekzema
Hepatitis A
Ulcer Perut
Pucat (Anaemia)
Penyakit Batuk Kering
Pemulihan selepas pembedahan
Alah kepada susu lembu
Perawatan kulit
Memulihkan tenaga batin
Membantu pembinaan darah dan tisu
Membantu pembentukan tulang dan gigi
Memberi tenaga Ibu mengandung/menyusu anak
Tumbesaran fizikal dan mental kanak-kanak
Menambahkan selera makan kanak-kanak
Sakit lemah jantung di peringkat awal
Penyakit berkaitan jantung, limpa & hati
Sakit sendi dan buah pinggang
Menguatkan sistem imunisasi paru-paru
Bersifat anti-arthritis (inflamasi sendi)
Menyeimbangkan kandungan gula dalam darah
Meningkatkan daya ingatan, kepekaan & penumpuan diri